Biografie  
         
 
 

Hier vindt u alles wat u over Het Nederlands Trombone Kwartet wilt weten. 

Voor meer info zie Agenda

 
   

In het najaar van 1986 besloten vier trombonestudenten van het Rotterdams Conservatorium om zich diepgaand bezig te gaan houden met het kamermuziekrepertoire voor hun instrument. Ze besloten de wijde wereld in te gaan als Zuid-Hollands Trombone Kwartet. Het eerste concert van de vier jonge trombonisten vond plaats op 17 januari 1987 te Klundert in Noord-Brabant. De vier trombonisten van het eerste uur waren Lorenz Jonckheere, René Mulders, Guido Snel en Hugo van der Wedden.

Ter gelegenheid van hun deelname aan het International Philip Jones Chamber Brass Festival te Barcs in Hongarije in 1989 werd de naam veranderd in Nederlands Trombone Kwartet (NTK.) Op dit festival kregen zij de 1e prijs voor de uitvoering van hedendaagse muziek.

Zoals u wellicht zult hebben vastgesteld is er nog maar één trombonist uit de oprichtingstijd actief in het ensemble. Dit als gevolg van enkele bezettingswisselingen door de jaren heen. Zo trad Christian Ansink in 1990 toe tot het NTK. Nog niet genoemde trombonisten die kortere of langere tijd verbonden zijn geweest zijn Nico Nijholt en Wim Stoffer.

De huidige bezetting is samen sinds 2004, toen Herman Nass en Dick Bolt de plaatsen innamen van Wim Stoffer en René Mulders. Het Nederlands Trombone Kwartet is door de jaren heen actief geweest op verschillende fronten in vooral Nederland en Duitsland. Zo kwamen radio-, cd- en dvd-producties tot stand, werd regelmatig samengewerkt met Hafabra-orkesten, werden workshops gegeven en werd opgetreden bij herdenkingsdiensten en openingen. Naast enkele themaconcerten werd in 2006 voor het eerst een theaterproductie in samenwerking met René van Haren op de planken gezet.

De komende periode wil het NTK zijn vleugels verder uitslaan door samen te gaan werken met andere instrumentalisten en vocalisten. Een eerste stap in die richting wordt momenteel gezet door samenwerking met een zanger, de bas Joep van Geffen (o.a. actief bij het Groot Omroepkoor.) De NTK-leden zijn druk doende hiervoor geschikte muziek te arrangeren, zodat er een nieuw licht gaat schijnen op de warme koperkleurige klank van het trombonekwartet.  

Na een aantal wisselingen bestaat het kwartet nu uit de volgende leden:


Hugo van der Wedden is lid vanaf het eerste uur. Studeerde bij Gerard Velthuijsen en George Wiegel aan het Rotterdams Conservatorium en behaalde zijn U.M. diploma in 1993. Hij speelt als freelancer in diverse Nederlandse orkesten en ensembles. 

Herman Nass studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en haalde zijn D.M.diploma in 1984 bij Gerard Velthuijsen en zijn U.M. diploma een jaar later bij George Wiegel. Tijdens zijn studie werd hij 1-ste trombonist bij Het Gelders Orkest en sinds 1991heeft hij deze functie bij het Radio Filharmonisch Orkest. 

Christian Ansink heeft gestudeerd aan het Twents Conservatorium bij Gerrit Boomsma en aan het Rotterdams Conservatorium bij George Wiegel. In 1990 haalde hij zijn D.M.diploma en in 1993 Cum Laude zijn U.M. diploma. Sinds 1990 is hij 1/plv.1-ste trombonist bij Het Gelders Orkest. 

Dick Bolt studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen Sipke Bakker en haalde zijn U.M.diploma in 1987. Een jaar later haalde hij zijn groot diploma HaFa-directie. Sinds 1989 is hij bas-trombonist van Het Gelders Orkest. Verder dirigeert 2 orkesten, geeft les op het conservatorium van Arnhem en is regelmatig actief als jurylid en adviseur binnen de blaasmuzieksector.

 
       

Copyright 2005 © Designed and built by vorm|rens